top of page
2 desno.png
2 desno.png

drama

4 lijevo.png

U ovoj rubrici možete pročitati dramski tekst P(j)eščanik (nastao u suradnji s Viktorom Radonjićem) i poslušati radio verziju drame za djecu Jež i Ruža (režija: Stephanie Jamnicky)

Jež i Ruža

jez i ruza-1 (1)_page-0001.jpg

Tekst: Neva Lukić

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Ton majstor: Zoran Sajko

Glazbeni dramaturg: Franka Meštrović

Glumili: Asja Jovanović, Filip Križan, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Irena Tereza Prpić, Pavao Fabijan Medvešek, Dražen Šivak i Mladen Vasary

Emitirano: emisija Radioigra za djecu i mlade, HR1, 14. studenog 2021. u 16:05

Urednica: Nives Madunić Barišić

Ruža ima trnje a jež bodlje, ne poznaju strah, ne mogu ih prožeti trnci i ne mogu se naježiti. Oboje se silno žele riješiti svojih bodlji i zato pođu u svijet otkriti kako da to učine.

Susret s jednim osjetljivim dječakom i njegovom glazbom pomoći će im u naumu. Dječaku su njihove bodlje potrebne.

Ovaj poetičan tekst pisan je u stihovima, a posebnu pažnju posvećuje igri riječi.

Izvire iz projekta u kojem se autorica bavi ježenjem, a ondje pripada i zbirka poezije Ježenja

P(j)eščanik

p(j)eščanik.jpg

Hrvatska pjesnikinja Neva Lukić i srpski pjesnik i dramski pisac Viktor Radonjić autori su drame P(j)eščanik u kojoj jezik kao takav postaje lik i subjekt. Autori se kroz priču o dvoje ljubavnika, Srbinu i Hrvatici, obračunavaju s problemom  jezičnog purizma koji se pojavio tijekom Domovinskog rata te nastavio bujati u poratnim godinama. U ovoj ingenioznoj i eksperimentalnoj drami Lukić i Radonjić pokazuju kako jezik, kao simbol političkog neprijatelja, trpi sakaćenje, kako se uništava u ime tobožnjih plemenitih ciljeva stvaranja »autentičnog« hrvatstva.

(Ivana Rogar, Fantom slobode)

bottom of page