top of page
2.png

Džepni dijalozi je književni projekt koji se odvija na novoj web stranici Neve Lukić (ilustracija i web dizajn: Ivan Tudek i Mare Šuljak).

Na stranici predstavljamo blog na kojem će nastajati tekstovi u dvije kategorije:

Poetika grada i Dijalozi o dijalozima.

Različiti vizualni umjetnici ilustriraju novonastale tekstove za obje kategorije.

 

Književnici koje predstavljamo su Nada Topić, Igor Rajki, Ivana Rogar, Maša Kolanović i konceptualni umjetnik, predpjesnik i slikar Vlado Martek.

Ilustracije će raditi vizualni umjetnici Ivan Tudek, Ivana Armanini, Ivana Vulić i Sven Klobučar.

  • Facebook
  • Instagram

poetika grada

Poetika grada donosi kratka poetsku prozu Neve Lukić koja nastaje potaknuta atmosferom gradova u kojima autorica živi, trenutno na relaciji Beograd-Zagreb.

poetika gradova
dialozi o dialozma

dijalozi o dijalozima

Dijalozi o dijalozima donose tekstove književnika na temu "dijaloga", a u dijalogu s autoricom projekta.

 

Pandemija koronavirusa iznjedrila je i pozitivne promjene jer se zbog nedostatka različitih sadržaja moglo preciznije fokusirati na ”dijalog.“ U tom razdoblju počela sam ponovno, nakon određenog prekida, intenzivnije raditi intervjue za časopise poput Vijenca, Modernih vremena, Konture, Petnaest dana, itd. Ti, kako bi ih filozof Martin Buber nazvao - susreti obogatili su me te ponovno podsjetili na srž onoga što kao književnica i povjesničarka umjetnosti smatram temeljem stvaralaštva – dijalog i komunikaciju. Dijalog je ono što prethodi stvaralačkom procesu, ono što prati proces dok traje, te ono čime se stvaralački proces nastavlja nakon što je djelo završeno – interpretacijom stručnjaka i potom neposrednim kontaktom s publikom. Termin “dijalog“ često je moguće čuti u različitim kontekstima i profesijama, primjerice koriste se termini poput “dijaloška dimenzija umjetničkog djela“, “dijaloški proces“, “djela međusobno uspostavljaju dijalog“ ali i u političkom diskursu – “pokušaj uspostavljanja dijaloga s....“ te je sam termin nerijetko izložen različitim manipulacijama. Unutar književnosti dijalog je, pak, izravno inkorporiran u djelo kao “materijal“ koji gradi njegovu strukturu, a manifestira se na različite načine kroz različite oblike književnih djela – u dramskom djelu on je izravan i neizbježan, u romanu se može ali i ne mora koristiti, u poeziji je u sasvim specifičnoj poziciji jer ona je sama po sebi dijalog sa svijetom oko sebe – bez dijaloga nije moguće stvoriti atmosferu za nastanak pjesme. Također, niz filozofskih djela pisan je u formi dijaloga. 

U ovoj rubrici, u suradnji s različitim književnicima i književnicama nastojat će se propitati različiti vidovi dijaloga unutar književnog djela i šire.

1
2

Projekt se provodi uz podršku Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Medija RH.

Prijavite se na naš newsletter kako bi nastavili pratiti naše objave.

Thanks for subscribing!

bottom of page