top of page
2 desno.png
2 desno.png
2 lijevo.png

slikovnice

Slikovnice za sve uzraste, za djecu i odrasle.... Ilustrator je vizualni umjetnik i strip crtač Ivan Tudek.

Jež i Ruža

Izdavač: Ibis grafika, 2022.

Donekle tajnovitim poetskim jezikom i zagonetnim imaginarijem, Neva Lukić poemom o Ježu i Ruži vodi nas u svijet onih drukčijih, onih koji svoju izuzetnost zbog skromnosti, nesvjesnosti, nedostatka samopouzdanja ponekad nose kao teret sve do trenutka dok im jedan okidač, jedna ideja, jedna misao, jedan poticaj ne ukažu na važnost njihove izuzetnosti. U trenu se nedostatak pretvara u prednost, nesigurnost u hrabrost, nakaznost u ljepotu. A Jež i Ruža rješavajući zagonetku koju im postavlja Rogan, premeću se u dva prekrasna bića koja se bezuvjetno razumiju i vole, koja se nadopunjuju i koja osvješćivanjem svoje izuzetnosti pomažu i drugima da shvate svoju izuzetnost. Ova priča poziva na sporo čitanje s promišljanjem, poziva na razgovor i tumačenja, na otvaranje bitnih pitanja, osobito ako je roditelj čita s djecom. Jezik koji je autorica odabrala zahtjeva otvorenost čitatelja prema novim oblicima, igri riječima i neobičnim, ne uvijek formalno usklađenim rimama, gotovo kao da autorica i jeziku pristupa iz prostora apsolutne slobode, onakve kakvu je namijenila i svojim junacima – Ježu i Ruži.

 

Travka
preko oblaka

Izdavač: Semafora, 2018.

Autorica u svom bajkovitom rukopisu opisuje na pomalo starinski način, uz ležernu rimu, putovanje jedne travke od zemlje do svemirskih prostranstava. Snažna alegorija spaja granice književnosti namijenene namjmanjima i odraslima. U spoju s vrsnim likovnim izrazom akademskog umjetnika  Ivana Tudeka, stvoren je predivan itinerar koji otvara svjetove mašte i svjetove promišljanja tko smo, kamo idemo, zašto i na kraju, zbog čega se vraćamo. Tekst se može iščitavati na više razina i kao filozofski i kao priča dostupna i jasna najmlađima i kao divno putovanje kroz riječ i sliku na koje smo svi pozvani i u kojem možemo uživati i nakon zadnje stranice ove slikovnice.

Arhaičnost jezika vješto likovno poduprijeta i u isti tren kreativno nametljiva kao motivacija daljnjem postčitalačkom  snatrenju isprepliće se s uravnoteženim koloritom koji vjerno prati radnju punu simbolike. Opservacije o vremenu otvaraju dodatna pitanja o kojima mogu raspravljati i najmlađi i oni već „vrlo“ odrasli. Prikaz relativiteta vremena kroz slike travkina putovanja donosi i ostale upite o stvarima koje nude više nego li to na prvi pogled smatramo.

bottom of page