top of page
2 lijevo.png
2 desno.png
4 lijevo.png

poezija

3 desno.png

U ovoj rubrici donosimo tri zbirke poezije od kojih se Sjene sjemenki u potpunosti može pročitati on-line.

Ježenja

COVER-NEVA.jpg

Izdavači: Fraktura, Zagreb, 2020.

Iako počinje od kože – ili se, možda, na njoj manifestira tek njegov konačni odjek – ježenje silazi u dubine tijela i iz njih se opet uspinje na površinu. Ciklusi nove zbirke Neve Lukić rišu koncentrične kružnice valova koji nas prožimaju pri susretu s drugima, našim manjkavim tijelom, mjesecom, istinom, umjetnošću, žalcima tuđih i vlastitih riječi... Kako to ponekad biva s knjigama poezije, Ježenja su što katalog, a što vodič: katalog trenutaka i zaustavljenih isječaka promjene; vodič kroz izložbu koja razotkriva isprva nešto drugotno, izvanjsko, što gledamo iz sigurnosti vlastite osobe, ali koja možda ogoljuje i nas. A goli – to znamo – ježimo se od hladnoće. Autorica (ljubiteljica i aktivna sudionica vizualnoumjetničke produkcije) knjizi dodaje popis osoba, izložbi i umjetničkih djela koji su nadahnuli neke od pjesama, čime nas poziva na produbljivanje spona i na izgradnju našeg tumačenja teksta na presjecištu raznovrsnih umjetničkih izraza i oblika. Otvorene, ispisane lakom rukom, nove pjesme Neve Lukić svojim nas ritmom, ponavljanjima i začudnim svršecima zavodljivih početaka zovu na užitak u slobodi pjesničkog jezika.

 

Goran Čolakhodžić

Ježenja

Sjene sjemenki

lukic-sjene sjemenki.jpg

Prvo izdanje: Hrvatsko društvo pisaca, 2015

Drugo izdanje: Elektroničke knjige, 2021.

Zbirka Sjene sjemenki Neve Lukić konceptualno je promišljena i dorađena knjiga koja privlači svojom stilskom redukcijom, jezičnom građom, bjelinama i pauzama, bogatom metaforikom, impresivnim, fantazmogoričnim slikama, upravo izrazitim osjećajem za vizualno, ali na tematskom planu i jezično, pa čak bi se moglo reći i pred- jezično i post- jezično.

Davor Ivankovac

Haljina obscura

thumb.jpeg

Izdavač: Matica hrvatska, Karlovac, 2011.

Pjesnička zbirka hrvatske autorice, rukopis koji je nagrađen književnom nagradom za mlade pjesnike "Zdravko Pucak" za 2010. godinu, što je dodjeljuje karlovačka Matica hrvatska i Grad Karlovac. Specifični racionalni diskurs i svojevrsna intelektualna distanca spram opjevane slike, teme ili motiva ocrtavaju lirski kozmos Neve Lukić. Pri tom likovne artefakte (bliske joj po profesionalnom opredjeljenju povjesničara umjetnosti), mitološke, književne i ostale kulturološke asocijacije pjesnikinja koristi znalački i nenametljivo. Izražajnost i ljepotu njezinog pjesničkog rukopisa potvrđuje ritmična elastičnost stihova, koji teku prirodno, bez ikakvog naprezanja i spontanost ideje koja izranja iz najneobičnijih prizora, usputnih razgovora, situacija, ozbiljnih promišljanja i prezentacije stavova.

bottom of page