top of page
2 desno.png

interdisciplinarno

2 desno.png
2 lijevo.png

Predstavljamo umjetničke radove nastale u suradnji s drugim umjetnicima.

Ispod kotača teku rijeke

 

Mjesto: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad

Godina: 2022

Autorica: Neva Lukić

Izvođačica: Nevena Radulović

u suradnji s: Biljana Ćirić i Balkan projects

Polazna tačka za performans je knjiga -"Beograd ispod Beograda" (autori: Zoran LJ. Nikolić, Vidoje D. Golubović) koja se tematikom nastavlja na publikaciju "Hod po vodi" (osmislili Biljana Ćirić i Vladimir Nikolić). Pesnikinja ponire u istoriju i podzemnu topografiju grada, istražujući njegove tunele, pećine i skrivene vode, poput podzemnih voda, podzemnih reka ili mora kojih više nema kao što je Panonsko koje je nekada dodirivalo neogenski peščani sprud, spomenik prirode u današnjem Kalemegdanskom parku. -"Ispod točkova teku reke" donosi gledaocu i uvid u burnu istoriju Beograda tokom dve istorijske epohe – rat između Habzburške monarhije i Osmanskog carstva u prvoj polovini 18. veka i period Drugog svetskog rata. Glavni akcenat ove poezije temelji se na dvema rekama na čijem ušću se Beograd nalazi – Savi i Dunavu, a koje predstavljaju tačke spajanja i razdvajanja Istoka i Zapada kroz istoriju, takođe i među u današnjem vremenu. Poeziju je izvela igračica, pevačica i glumica Nevena Radulović.

To the Sea a Lake or Another River

Mjesto izložbe: Pogon Jedinstvo, Zagreb
Godina: 2017.
Autorice: Sare Rajaei i Neva Lukić

Video radovi Sare Rajaei u izložbeni prostor donose poetiku blisku onoj filmskoj. Ovakva vrsta video rada razvija se krajem 20. stoljeća nakon uzleta digitalne tehnologije koja donosi nove mogućnosti manipulacije materijalom te olakšava sam proces montaže.

Umjetnici se sve više počinju koristiti postprodukcijskim efektima što u video-radove unosi procvat narativnosti. Te nove forme videa nazivaju se „filmom izložbe“ (“cinema of exhibition”) ili „galerijskim filmom“ („gallery film“). Budući da je narativnost jedna od dominantnih odlika Rajaeinih radova, može se reći da su oni bliski ne samo filmu već i književnosti.


Izložba u Pogonu donosi autorsku suradnju između ove umjetnice i književnice Neve Lukić. Riječ je o tri rada u kojima umjetnice na različite načine istražuju pripovijedanje kroz motive rijeke, vode i imigracije. Dotiču se različitih stvarnih podneblja (poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Irana) ali kroz univerzalan pristup. Pripovijedanje se događa na razmeđu djetinjstva i odrasle dobi, u neutralnom prostoru između prošlosti i sadašnjosti. Cijela izložba izvire iz kratkoga filma The Motel in the Well (2016.) koji je nastao prema tekstu N. Lukić, odnosno priči njezina oca, od djetinjstva, preko ratnih vremena do odrasle dobi. Ovdje rijeka Sava predstavlja izvor života, ljude spaja i razdvaja, stvarajući emocionalne i opipljive granice između država i ljudi… Iz toga filma, „iz njegove rijeke“, izrastaju i dvije video instalacije novijega datuma – The Slightest Trace of Something (2017.) i a Composition in blue, red and other colors (2017.). Prvi spomenuti rad donosi refleksije i sjene prolaznika sa Savskoga nasipa, kao da je vizualizacija Platonova mita o spilji. Drugi spomenuti rad može se doživjeti kao zrcalna slika The Motel in the Well jer ovdje S. Rajaei kroz dječju perspektivu pronalazi glas za sjećanja i sjene prošlosti pod mostovima jedne daleke rijeke… Tako se na ovoj izložbi spajaju ne samo različiti prostori i stvarnosti, već i različite dimenzije koje možda na prvi pogled nisu vidljive, dimenzije kao the slightest trace of something, najmanji tragovi nečega, oku nevidljivi, a u kojima je sve začeto…

The Motel
in the Well

Autorice: Sara Rajaei i Neva Lukić

Medij: Video

Trajanje: 23'04''
Godina: 2016

Kolekcija: Lima, Amsterdam

The Motel in the Well je kratki, eksperimentalni film o životu migranata i izbjeglica. Rijeka istodobno spaja i razdvaja ljude, ona stvara emocionalne i fizičke granice između država, između ljudi. Voda teče žilama zemlje, prolazi kroz skrivena skloništa, dotiče korijenje drveća, stiže do šume, i na kraju do motela. A ondje sjećanja oca i kćeri nastavljaju svoj život.

bottom of page