2 desno.png
4 lijevo.png

Neva Lukić

3 desno.png

Magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj.
Aktivna je kao književnica, kustosica i likovna kritičarka. Članica je AICA-e, ULUPUH-a i HDP-a.

 

Bavi se fenomenima prekograničnih interakcija, identiteta i razmjena različitih kultura. Primijenjujući interdisciplinarni pristup likovnim umjetnostima, književnosti i postavljanju izložbi često povezuje svoje pisanje s kustoskom aktivnošću. Prvenstveno ju zanima problematika “narativa”, “identiteta”, a ponajviše “jezika”.

objavila je

- Ježenja (Fraktura, poezija, 2020.), 

- Travka preko oblaka (Semafora, slikovnica, 2018.), 

- More i zaustavljene priče (HDP, priče, 2016.), koja je osim u Zagrebu, objavljena je 2018. godine u Beogradu, a iste godine u engleskom prijevodu u Leidenu pod naslovom Endless endings. 

- Sjene sjemenki (HDP, poezija, 2015.), 

- Haljina Obscura (poezija, 2011., nagrada Matice hrvatske za mlade pjesnike Zdravko Pucak, Karlovac), 

- Ljudi bez parka (Knjigomat, priče, 2009.). 

scena

Pjesme i priče objavljene su joj u raznim časopisima, elektroničkim časopisima, zbornicima i na radioteleviziji, poput Poezija (HDP), Most/The Bridge (DHK), Fantom slobode, Olvidar/Forgetting – Brumaria Works 9, The Dalhousie Review, Zin-Daily, Blesok, Fragment, Libartes, Ajfelov most, Riječi riječi, Šest minuta poezije u šest, itd. Sudjelovala je na čitanjima i festivalima kratke priče, poezije i filma od kojih se ističu Stih u regiji (Zagreb), Feminizam je za sve (Zagreb), FLEM- festival literature europskog Mediterana (Beograd), Trgni se poezija (Beograd), Sajam knjiga (Ljubljana), Sajam knjiga (Beograd), NEMAF-International New Media Festival (Seoul), Short film Corner (Cannes), Netherlands Film Festival (Utrecht), itd.


Pjesme i priče prevedene su joj na makedonski, engleski i slovenski jezik.


Književna priznanja: Zdravko Pucak, nagrada Matice hrvatske za zbirku poezije autora do trideset godina starosti (2010.)

surađuje

Lukić surađuje s drugim umjetnicima – ističu se eksperimentalan film The Motel in the Well (2016., dio kolekcije LIMA, Amsterdam), nastao u suradnji s video umjetnicom i filmskom redateljicom Sarom Rajaei, te dramski tekst P(j)eščanik nastao u suradnji s piscem Viktorom Radonjićem.

​Također, voditeljica je književno-izvedbene radionice TijeloRIJEČI (s Josipom Bubaš) i umjetničke

organizacije Maximum (s Ivanom Hercegom) te članica organizacijskog odbora festivala Susret riječi.

povjesničarka umjetnosti

Kao kustosica, priredila je velik broj samostalnih izložbi, a autorica je ili koautorica i niza tematski koncipiranih skupnih izložbi. Surađivala je s različitim institucijama, neprofitnim udrugama te kolekcijama, ponajviše u Hrvatskoj i Nizozemskoj (HDLU- Zagreb, NMMU- Zagreb,  Orsula d.o.o.- Zagreb, MLU -Osijek, MMSU -Rijeka, Waag Society- Amsterdam, Arti et Amicitiae - Amsterdam, See Lab- Amsterdam, Hestia gallery - Belgrade, etc.) te sudjelovala u različitim rezidencijama i programima – Het Wilde Weten/Rotterdam; What Could/Should Curating Do/Beograd/ kao stipendistica Mondriaan fonds; The Autumn School of Curating /Cluj/Timisoara; 9th Cei Venice forum for contemporary art curators/Venecija, itd. Redovito objavljuje prikaze izložbi i razgovore s umjetnicima u novinama odnosno časopisima Vijenac i Kontura, a povremeno 15. dana te elektroničkim časopisima kao što su Moderna vremena i H-Alter. Bila je članicom više različitih stručnih povjerenstava za odabir ili otkup radova, kao i za dodjelu nagrada (Salon mladih, 2010., Radoslav Putar 2021., Erste fragmenti)