top of page

Kroz neverbalni strip i live painting do Van Gogha

Tekst objavljen 2. 07. 2020. u Vijencu 687.Ne samo da Van Gogh Žeželja fascinira kao umjetnik već se vrijeme u kojem je živio, razvoj gradova, masivna eksploatacija radnika, uklapa u sto godina poslije nastalu Žeželjevu distopijsko-apokaliptičku poetiku u kojoj je prostor megalopolisa vrlo važan element


Lipanj u Galeriji Kranjčar posvećen je multimedijskom projektu Danijela Žeželja Fractalia koji uključuje performans (u suradnji s Alenom i Nenadom Sinkauzom) i predstavljanje knjige, a kulisa svih navedenih događanja jest izložba otvorena do 3. srpnja. Srž je projekta knjiga Fractalia, objavljena 2019. u izdanju Petikata, a donosi biografiju Vincenta Van Gogha ispričanu kroz nesvakidašnji, autentično žeželjovski pristup. I ne samo to.

Umjetnik je knjigu prvo odlučio predstaviti bez same knjige – izložbom, performansom sa slikanjem i svirkom uživo (live painting i live music), a tek drugo događanje bilo je fokusirano na knjigu. Na taj način odškrinut nam je Van Goghov svijet isključivo kroz Žeželjev vizualni kod – izložbu i slikanje na licu mjesta simultano s atmosferičnom glazbenom pozadinom. Naspram crno-bijelih printova (u originalu tuš i akrilik na papiru), uvećanih elemenata stripova iz knjige koji čine samu izložbu, sam plod performansa slika je u boji sastavljena od šest povezanih dijelova. Fokus je na stigmatiziranom dlanu i zvijezdi na nebu oblika te iste stigme... Tek kasnije, prolazeći kroz knjigu, moguće je složiti mozaik.


Žeželj je i inače umjetnik koji se voli pozabaviti motivom ruke, jedna mu grafička novela u samu naslovu donosi „ruke“ – Small hands, dok se kroz nekolicinu njih provlači isti motiv. Također, glazba (džez) trajno je njegovo nadahnuće te odatle ideja da se slikarstvo poveže s glazbom putem žive izvedbe.

Nakon razdoblja eksperimentiranja pronašao je svoju verziju live paintinga u kojoj slika soboslikarskim valjkom, proporcionalno uvećanim alatom u odnosu na kistove kojima su izvedene manje verzije radova, a koji daje posebnu teksturu slici. Ono što umjetnika zanima jest narativ pa slikanjem uživo pred publikom postavlja slikarstvo na višu razinu pripovjedačkog.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page